Theaterstuk Libera Me op 11 en 12 mei

Interview met schrijfster Maaike van den Hoek – door Renate Dokter
‘Libera Me’ op 11 en 12 mei in Willibrorduskerk Kloosterburen

Ieder dorp heeft zijn eigen helden. In Kloosterburen is dat zonder twijfel Nikel Kruizenga, huisarts en verzetsheld, die om uit handen van de Duitsers te blijven, zich van het leven beroofde. Veur Aaltied schrijver Maaike van den Hoek was er in haar nopjes mee: genoeg inspiratie. Haar voorstelling Libera Me speelt op 11 en 12 mei in de St. Willibrorduskerk in Kloosterburen.

Van den Hoek schreef haar voorstelling in het kader van Veur Aaltied, een project waarbij dit jaar in tien oude Groninger kerken tien theatervoorstellingen spelen. Alle voorstellingen bevatten de verhalen van lokale bewoners die in en om de kerk begraven liggen. Zo krijgt ieder dorp zijn eigen unieke vertelling. “Ik wilde iets anders dan een oorlogsverhaal schrijven, daar zijn er al heel veel van en ook hele goede,” vertelt Van den Hoek. “Dus daarom heb ik het stuk naar de jaren zeventig getrokken en gefantaseerd hoe het leven na de dood van Kruizinga er voor zijn weduwe uit zou zien.” In dat heden schudt een anonieme gulle gever Kloosterburen op. Hij/zij schenkt een misstipendium aan de schrijver van een requiem voor Nikel Kruizenga.

Een internationaal befaamd organist is naar Kloosterburen getogen om het requiem te spelen maar Bine, de weduwe van Kruizenga, moet nog toestemming geven en reageert anders dan verwacht. Zo ontstaat er een crisis in het dorp.

“Ik had ideeën voor mijn script geen gebrek,” aldus Van den Hoek. “Het verhaal van Kruizenga is bijna al genoeg, maar ik was ook blij met de bekendheid van pastoor Walstra waardoor ik heel veel katholieke elementen in het script kon verwerken.” Zo verwijst de titel Libera Me naar het Roomse responsorium dat voor een begrafenis wordt gezongen.

Van den Hoek en regisseur Hiepie Hoogeveen zijn enorm geholpen door de commissie van Kloosterburen die hen met hun enthousiasme en verhalen voedden. “Natuurlijk krijgt het carnaval, onlosmakelijk verbonden met Kloosterburen, ook een plek in de voorstelling,” vertelt Van den Hoek. “Het orgel en de organist spelen een grote rol, alleen voor de muziek zou je de voorstelling moeten zien.” Van den Hoek doelt hierbij onder andere op het Pie Jesu van Duruflé dat tijdens de voorstelling zal klinken.

Veur Aaltied
De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend. Het project Veur Aaltied wil op een persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken vertellen en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen.

Veur Aaltied speelt vanaf april – oktober 2019 in de kerken van: Usquert, Kloosterburen, Thesinge, Sappemeer, Noordbroek, Krewerd, Loppersum, Nuis, Woltersum en Visvliet.

Meer informatie en reserveren: veuraaltied.nl
Kaarten bestelle knan ook via boekwinkel Bijtijenontij, Hoofdstraat 24-26, 9977 RD Kloosterburen, tel. 0595-481056.